2 Şubat 2010 Salı

Fıtcın




İlk defa tek başıma fıtcın taptım. Biraz acemi işi oldu görüntü olarak. Tepsi dikdörtgen olduğu için kenarlarını da düzgün kıvıramadım. Genelde davul fırında yaparız. Yuvarlak tepside daha düzgün oluyor tabi.

Çeyrek küp yaş maya
Yarım su bardağın ılık su
1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Un yaklaşık 4 su bardağı
400 gr kıyma
1 iri soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım demet kıyılmış maydanoz
2 çay bardağı su
Üzeri için yumurta sarısı ve 1 tatlı kaşığı yoğurt

Yaş mayayı ılık suda eritiyoruz. Hamur kabında mayalı suyu, sütü ve sıvı yağı karıştırıyoruz. Tuzunu ekliyoruz. Yumuşak bir hamur olana dek un ilave ederek yoğuruyoruz. Ilık bir ortamda dinlenmeye bırakıyoruz.Hamuru fazla kabartmıyoruz. Yarım saat yeterli.
Soğanı çok ince doğrayarak veya rendeleyerek kıymaya katıyoruz. Baharatlarını ve kıyılmış maydanozu ekliyoruz. Su ilave ederek hafif sulu bir iç hazırlıyoruz.
Hamurun yarısını tepsimizin büyüklüğünde açıyoruz. 0,5 cm kalınlığında. Açtığımız hamuru hafif yağladığımız tepsiye döşüyoruz. Kıymalı harcı eşit miktarca hamurun üzerine yayıyoruz. Hamurun diğer yarısınıda aynı kalınlıkta açıp harcın üzerine kapatıyoruz. İki hamurun kenarlarını elimizle birleştirip burgu şekli veriyoruz. Fıtcının tam ortasında bir delik açıyoruz. Kıyması görünecek şekilde. Bu hamurun şişmesini engelliyor ve içinin iyi pişmesini sağlıyor. Bir yumurta sarısı ve bir tatlı kaşığı kadar yoğurdu karıştırıp fıtcının üzerine sürüyoruz. 180 derecede üzeri kızarana dek pişiriyoruz. Fırından çıkınca üzerine terayağı sürüyoruz.
Afiyet olsun.

1 yorum:

ANALI KIZLI HER TELDEN dedi ki...

hımmmm süper olmuş ellerinize sağlık bu arada blogunuz çok güzel nefistariflerle dolu

Bunlar da var

Blog Widget by LinkWithin